18 Mart 2020 Çarşamba

Koronavirüs hastalarının tedavisinde etkili anti-viral ilaç Favipiravir Çinli Yetkili açıkladı


Temsili görüntü: iStock Photo
Üst düzey Çinli bir yetkili Salı günü yaptığı açıklamada, yeni koronavirüs ile son üç aydır mücadele eden Çin'in COVID-19'a karşı iyi klinik etkinlik gösteren bir antiviral ilaç olan Favipiravir'in klinik araştırmasını tamamladığını söyledi.
Çin Ulusal Biyoteknoloji Geliştirme Merkezi direktörü Zhang Xinmin, medyaya yaptığı açıklamada, 2014 yılında Japonya'da klinik kullanım için onaylanan influenza ilacı olan Favipiravir'in klinik denemede belirgin bir olumsuz reaksiyon göstermediğini söyledi.
Merkezi Bilim ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olan Zhang'ın duyurusu, COVID-19 hastalarını tedavi etmek için henüz standart bir etkili tedavi olmadığı için önemli olarak kabul ediliyor, ancak Çin ve diğer bazı ülkeler HIV tedavisi için ilaç kullanıyor yanı sıra Ebola virüsü hastaları.
Koronavirüs Pazartesi günü sadece bir teyit edilmiş vakanın rapor edildiği merkez üssü Wuhan da dahil olmak üzere Çin'de giderek azalmakta olduğuna dair işaretler gösterdi. Virüs ilk olarak geçen yıl Aralık ayında Wuhan'da bildirildi.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC) Salı günü yaptığı açıklamada, Pazartesi günü Çin anakarasında 21 yeni teyit edilmiş yeni koronavirüs enfeksiyonu vakasının ve 13 ölümün rapor edildiğini söyledi. Ölümlerin 12'sinin en kötü etkilenen Hubei eyaletinde ve başkenti Wuhan'ın Shaanxi eyaletinde olduğunu söyledi.
Anakaradaki teyit edilmiş vakaların tümü Pazartesi günü 80.881'e ulaşmıştı. NHC, buna hastalıktan ölen 3.226 kişiyi, halen tedavi gören 8.976 hastayı, iyileşme sonrasında 68.679 kişinin taburcu olduğunu belirtti.
Zhang, Güney Çin'in Guangdong eyaletindeki Shenzhen Üçüncü Halk Hastanesi'nde, Favipiravir'i alan 35 hasta ve bir kontrol grubuna 45 hasta dahil olmak üzere 80'den fazla hastanın klinik araştırmaya katıldığını söyledi.
Sonuçlar, Favipiravir tedavisi gören hastaların, kontrol grubundaki hastalara kıyasla virüs için daha kısa sürede negatif olduğunu gösterdi.
Wuhan Üniversitesi Zhongnan Hastanesi tarafından yürütülen çok merkezli bir randomize klinik çalışma, devlet tarafından işletilen Xinhua haber ajansının bildirdiğine göre, Favipiravir'in terapötik etkisinin kontrol grubundan çok daha iyi olduğunu ileri sürdü .
Zhang, Favipiravir'in tıbbi tedavi ekiplerine önerildiğini ve COVID-19 için tanı ve tedavi planına dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
Bir Çinli ilaç şirketi, ilacı seri olarak üretmek ve istikrarlı tedarik sağlamak için Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi tarafından onaylandı.
Çin ayrıca Seattle ve Washington'daki Kaiser Permanente araştırma tesisinin koronavirüs için araştırma aşısının klinik denemesine başladığını bildiren COVID-19'a karşı aşıları sonlandırma sürecini hızlandırıyor.
Çin Mühendislik Akademisi'nden bir akademisyen olan Wang Junzhi, medyaya bazı koronavirüs aşılarının Çin'de mümkün olan en kısa sürede klinik denemelere girmesi bekleniyor.
Çinli bilim adamları beş yaklaşımla COVID-19 aşıları, yani inaktive aşılar, genetik mühendisliği alt birim aşıları, adenovirüs vektör aşıları, nükleik asit aşıları ve zayıflatılmış influenza virüsünü vektör olarak kullanan aşılar ile yarışıyorlar.
Xinhua, Wang'ın şu ana kadar çoğu takımın Nisan ayında klinik öncesi araştırmaları tamamlaması bekleniyor ve bazılarının daha hızlı ilerlediğini söyledi.
Yetkili, bazı araştırma ekibinin gönüllüleri kaydettiğini ve Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi ile klinik çalışmalara başvurduğunu da sözlerine ekledi.
ABD'de başlayan insan denemeleri hakkında Wang, yabancı meslektaşlardan daha yavaş olmayan COVID-19 aşılarının araştırma ve geliştirilmesinin bilimsel, standart ve düzenli bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilisi Lei Chaozi, grip virüsü vektörü tabanlı aşının şu anda güvenlik ve etkinlik testleri için hayvan testleri altında olduğunu ve Nisan ayının sonuna kadar klinik araştırmaya başvurmasının planlandığını söyledi.
Bakanlık, Pekin Üniversitesi, Tsinghua Üniversitesi ve Xiamen Üniversitesi gibi üniversiteleri ve kolejleri ve bilimsel araştırma kurumlarını ve ilgili kuruluşları geleneksel Çin Yeni Yılı'ndan bu yana COVID-19 aşısı üzerine araştırmaları hızlandırmaya çağırdı.
Çin üniversiteleri ve kolejleri tarafından yapılan aşı araştırmalarının beklendiği gibi yönetmelik ve yasalara göre ileri sürüldüğünü de sözlerine ekledi.
Pazartesi günü, Şanghay Belediye Sağlık Komisyonu'ndan bir yetkili, Şanghay'da geliştirilen bir aşının Nisan ayı ortasına kadar klinik çalışmalara girmesinin beklendiğini söyledi.




3 yorum:

  1. Teşekkurler guzel bir paylasim olmus.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar. Koronadan korunmak için bağışıklık güçlendirici besinler alıyorum fakat bu beni koronadan mı korur yoksa hastalığı hızlı atlatmamı mı sağlar?

    YanıtlaSil
  3. Koronavrüsten korunmak için sürekli dezenfektan kullanıyor ve ellerimi bol su ile yıkıyorum. Bunlar virüsten korunmam için yeterli midir?

    YanıtlaSil

Topluluk Standartlarını ihlal eden içerikler paylaşmayınız.
(ör. tehditler, nefret söylemleri, sansürlenmemiş şiddet, siyasi, +18, terör)

Paylaşımlarınız başka kişilerce aşağılayıcı, incitici, küçültücü, husumete maruz
bırakıcı yazılı, görsel ve işitsel unsurlar içermediğine dikkat ediniz.

Paylaşımlarınız başka kullanıcıların şeref ve haysiyeti, mesleki ve ticari itibarı,
sırları, ad, ses ve resmi, özel hayatı, kişisel veri içermediğine dikkat ediniz.